Denne siden er skrevet ut på www.hundeakademiet.no - gå tilbake til tekstsiden

Valpebiting

Hva gjør man?

I den perioden fra du får valpen til den er ferdig med å felle tenner er den mest utfordrende tiden når det gjelder biting. I valpekassa sammen med mor og søsken har valpene allerede begynt å lære at den ikke får bite så hardt at det gjør vondt og gjør skade

 

At valpen fortsetter denne bitingen på deg og andre er et tegn på at valpen din utvikler seg normalt, og det skal man være glad for, selv om det kan være frustrerende til tider. Spesielt når disse spisse valpetennene tar tak i en bar ankel!

 

 

Ved å trekke til seg hånden, bena når valpen tar tak kan bare gjøre leken mer interessant og gøyal. (Den vil jo gjerne drepe dette byttet den har fått tak i) Det samme gjelder korrigering og nakkeristing.

 

De fleste valper er sosiale, og interessert i å få oppmerksomhet, og det er akkurat det de oppnår når de biter på oss.

 

Det er flere tiltak for å dempe denne adferden når den står på som verst.

 

Passivitet:

Forsøk å ”stivne” når valpen tar tak. Om den ikke får noe respons er det ikke like morsomt og de finner som regel på andre ting. Vær oppmerksom på at det kommer alltid til å bli litt verre før det blir bedre om valpen har oppnådd oppmerksomhet for denne adferden før.

 

Avledning:

La valpen få alternativer til andre ting å bite på som for eksempel et ben eller en leke. Ros mye når valpen velger alternativet i stedet. Her er det viktig at man avleder før den får leken slik at leken ikke fungerer som en belønning for bitingen.

 

Ignorering:

.I valpekassa sammen med mor og søsken har valpene allerede begynt å lære at den ikke får bite så hardt at det gjør vondt og gjør skade Om valpen biter en annen valp litt for hardt i lek, vil den andre valpen skrike til og straks avslutte leken. Dette kan du også benytte deg av. Gå vekk i fra valpen hver gang den begynner å bite. Forsvinn fra valpens syne i noen sekunder.

 

Time out:

Fungerer nesten som ved ignorering men her er det valpen som fjernes. Sosial adskillelse kan være et godt virkemiddel om man gjør det riktig. Ved valpebiting tar man rolig tak i valpen og geleider den for eksempel inn i et rom hvor det ikke skjer noe spennende. Vent i ca.15 sekunder og slipp valpen ut igjen hvis den er rolig og ikke bjeffer eller piper. Konsekvensen med å bite resulterer i at valpen ikke får være sammen med deg.

 

At en liten valp biter er helt normalt. Denne perioden er på topp rundt 3 mnd. alder.

Har du en valp som ikke gjør dette bør du ta kontakt med en veterinær eller atferdkonsulent for hjelp til å trene valpen slik at den blir mer sosial.

Les flere artikler her